Magyarként egy külföldi vállalatnál

Nem is olyan régen úgy döntöttem szerencsét próbálok, és bár Magyarországon, de egy nemzetközi cégnél helyezkedem el. Nagyon nagy feladat és kihívás volt ez számomra, mert bár itthon van a cég, de a munkavégzés nyelve angol, és számtalan más nemzetiségű munkavállalóval kell szót értenem. Nagyon kevesen dolgozunk itt magyarok. Számtalan kínai, indiai és amerikai munkavállalója van a cégnek, de találkoztam már spanyol származású kollégával is. Természetesen így az emberek kultúrája, szokásai, kommunikációs jegyei is különbözőek. Ez számomra nem probléma, mert engem tényleg nem igazán érdekel a különböző származás, kulturális beállítottság vagy vallás, de sajnos azt már megtapasztaltam nem egyszer, hogy a munkában ez számos nem kívánt feszült helyzetet, félreértést tud szülni, aminek feloldása nagyon nehéz, mert számtalan estben a valódi probléma rejtve marad.

Sokáig azt gondoltam például, hogy az egyik kínai kollégám pikkel rám, már-már gyűlöl engem, mert mindig lassú és lomha volt a közös kommunikáció a projektek során, és nem egyszer úgy is éreztem, hogy direkt mellébeszél, vagy ferdít a munkatársam számomra. Egyszer azonban meghívót kaptunk egy különleges újdonságra, ami nem volt más, mint egy interkulturális tréning. Ekkor még fogalmunk sem volt mit jelent ez. Természetesen a megnevezéséből tudtunk következtetni, hogy mi a célja a foglalkozásnak, de pontos dolgokat senki sem tudott, mert még sosem találkozott közülünk senki ilyen továbbképzéssel. Meg kell, hogy mondjam, nekem például semmi kedvem sem volt ehhez az egészhez.

Nagyon sok munkám volt, és úgy gondoltam, feleslegesen fogom eltölteni az időmet ezen a tréningen. Hatalmas meglepetés ért aztán. Egészen egyszerűen fantasztikus volt a foglalkozás. Számos dologra fény derült, például, hogy a kínai kollégám nem utál engem és nem akar félre vezetni, csak teljesen máshogy kommunikál, mint ahogy én azt megszoktam, és ezért számtalanszor félreértem. Azóta sokkal könnyebb és kiegyensúlyozottabb a munka a cégnél. Nagyon sok olyan rejtett feszültség volt a mindennapi munka során, amit a kulturális és származási különbségek okoztak. Ezeket pedig láthatóan nem lehetetlen feloldani, mert már egy alkalommal nagyon hatékonynak bizonyultak ezek a technikák. Sokkal könnyebb így már magyarként egy ilyen vállalatnál munkálkodni.